Skal dit kæledyr bedøves

Da dit kæledyr skal bedøves og evt. opereres, er der nogle vigtige informationer vi gerne vil give dig inden indlæggelsen, som du finder på denne side. Den rigtige forberedelse af patienten inden indlæggelse giver os mulighed for at behandle og varetage dit kæledyr bedst muligt under bedøvelsen.

Når dit kæledyr skal bedøves 

Da dit kæledyr skal bedøves og evt. opereres, er der nogen vigtige informationer vi gerne vil give dig inden indlæggelsen. Den rigtige forberedelse af patienten inden indlæggelse giver os mulighed for at behandle og varetage dit kæledyr bedst muligt under bedøvelsen.

Faste: For alle andre dyr end gnavere, er det vigtigt, at dit kæledyr er fastet inden bedøvelse, da det ellers kan få opkastninger af bedøvelsesmidlerne, som kan give risiko for fejlsynkninger. Dyret skal helst være fastet i ca. 12 timer, hvilket vil sige ingen mad efter kl. 20.00 aftenen i forvejen. Dyret skal fortsat have adgang til vand.

Motion: Det er en god ide at lufte dit kæledyr grundigt om morgenen inden indlæggelsen. Hunde er mere afslappede, hvis de har fået en god gåtur, og dermed i mindre risiko for stresspåvirkning. Desuden vil vi også meget gerne have, at de har ”tisset af” inden indlæggelse af hygiejniske årsager.

Præ-anæstetisk blodprøve: Vi anbefaler alle vores patienter der skal bedøves, at få udtaget en blodprøve inden bedøvelsen til undersøgelse for skjulte tilstande, der kan øge risikoen for patienten under bedøvelsen (ex. nedsat nyre- eller leverfunktion og blodmangel). På den måde kan vi sikre dit kæledyr bedst muligt. Blodprøven udtages gratis og du betaler kun for selve laboratorieprøven. Blodprøven udtages samme morgen, og hvis der er nogen problemer kontakter vi dig telefonisk.

Tillægsydelser: Hvis dit kæledyr er i bedøvelse af anden årsag, tilbyder vi at tandrense din hund/ kat til reduceret pris. Vi vil selvfølgelig altid vurdere først om behandlingen er nødvendig. Vi klipper negle gratis, og dette er altid en standardydelse ved alle bedøvede patienter.

Hvis vi vurderer, at dit kæledyr kan have gavn af yderligere behandling end den aftalte, vil vi kontakte dig inden behandlingen foretages. Vi har derfor brug for et kontakttelefonnummer, hvor vi kan kontakte dig i løbet af dagen.

Aflevering til indlæggelse: Vi vil gerne have alle operationspatienter indlagt mellem kl. 8.00 – 9.00, for at vi kan forberede operationsdagen bedst muligt for både patienter og dyrlæger. Hvis du meget gerne vil sidde med dit kæledyr, mens det bliver bedøvet og indtil det sover, skal dette meddeles ved tidsbestilling, da det kun kan ske efter aftale, og i disse tilfælde bookes der tid til kl. 9.00.

Du modtages i skranken af en Veterinærsygeplejerske eller klinikassistent, som vil udlevere et indlæggelsesskema til dig. På indlæggelsesskemaet står der næsten de samme informationer som i denne folder, men yderligere vil vi bede dig tage stilling til om du ønsker præ-anæstetisk blodprøve og tandrens. Samt bede dig om et kontakttelefonnummer, hvor vi kan komme i kontakt med dig i løbet af indlæggelsen, hvis dette skulle blive nødvendigt.

Derefter indlægges dit kæledyr i vores indlæggelsesafdeling, og operationen/behandlingen vil blive foretaget i løbet af formiddagen, som det passer med de øvrige operationer/behandlinger. Hvis dit dyr er en gnaver, vil vi hvis muligt, gerne have den indlagt i sit eget bur, som derfor gerne må medbringes.

Hvornår kan dit kæledyr komme med hjem?: Når dit kæledyr er vågent efter bedøvelsen og klar til hjemsendelse ringer vi til dig. Du skal forvente at dit kæledyr kan hjemsendes mellem 15.00 – 16.00, men hvis situationen tillader det evt før dette hvis det er dit ønske.

Afregning: Vi forventer at afregne i forbindelse med hjemsendelsen, hvis ikke andet på forhånd er aftalt. Vi bestræber os på at alle operationspatienter, som udgangspunkt, har fået et skriftligt pris overslag udleveret inden operation, hvis du ikke allerede har fået et sådant, er du altid velkommen til at få et med hjem inden indlæggelsen.  

Spørgsmål: Hvis der spørgsmål der ikke er blevet besvaret i denne folder skal du endeligt spørge. Det er vigtigt for os, at du som ejer er tryg ved forløbet.

Hvis dit kæledyr står overfor at skulle bedøves, måske skal han/hun endda opereres, opstår der naturligt en række spørgsmål. For at sikre at narkosen bliver en så god oplevelse som muligt, for både dig som ejer, og for dit kæledyr, har vi nedenfor samlet en række informationer, som kan være rare at vide forud for en bedøvelse, og som kan være med til at sikre at narkoseforløbet forløber med så lille en risiko som muligt.

Hvordan kan I forberede jer hjemmefra?

Faste: Forud for en planlagt bedøvelse er det vigtigt at din kat/hund er fastet, da de bedøvelsesmidler dyrlægen anvender, kan give kvalme og derved give anledning til opkastninger, som kan være til fare for den sovende patient. Typisk anbefales det at voksne hunde/katte fastes i 12 timer forud for narkosen, hvilket betyder at dyret  senest  må have adgang til foder kl. 20.00 aftenen forud for bedøvelsen, hvorimod det gerne må have haft adgang til frisk vand i hele perioden frem til bedøvelsen. Meget unge patienter (små hvalpe og killinger) bør fastes i en kortere periode forud for bedøvelse, da deres forbrænding ikke tåler manglende næring i lange tidsperioder. Hvis du har en killing/hvalp som skal bedøves, så tal evt. med dyrlægen om den præcise længde af fasteperioden inden indlæggelsen.

For gnavere, herunder kaniner, tolereres faste meget dårligt. Har du derfor en kanin som skal neutraliseres, eller af anden grund skal i bedøvelse, skal denne IKKE fastes, og det kan være en god idé at pakke en lille madpakke som kaninen kan få med ved indlæggelsen, så den kan få noget at spise lige så snart den vågner efter bedøvelsen.

Luftning: Det er en god idé at lufte sin hund grundigt om morgenen inden indlæggelsen. Hunde er mere rolige efter en god gåtur, og har derfor ikke samme tendens til at blive stresspåvirkede i forbindelse med indlæggelsen.

 

Hvordan foregår indlæggelsen?

For at tilrettelægge vores bedøvelses- og operationsdage bedst muligt, bestræber vi os på at få indlagt alle dagens patienter i tidsrummet kl. 08.00-08.30. Typisk foregår indlæggelsen på den måde at kæledyret modtages af en af vores sygeplejersker, som varetager indlæggelsen, dyret får sit eget særskilte bur med tæppe, kattebakke osv., hvorefter I som ejere sendes ud af døren igen, så I har mulighed for at tage videre på arbejde. Hvis der foreligger et ønske om at du/I som ejere gerne vil være til stede ved bedøvelsen, og derved først forlader hunden/katten når den er faldet i søvn, kan dette også lade sig gøre. I dette tilfælde er vi blot nødt til at kende til ønsket på forhånd, så der kan bookes en særlig tid til bedøvelsen i vores tidsbestilling.

Du vil ved indlæggelsen få udleveret en indlæggelsesformular som du bedes udfylde. Her kan du vælge om du ønsker ekstraydelser i forbindelse med operationen. Ydelserne er beskrevet nedenfor.

 

Hvordan sikrer dyrlægen den mest optimale narkose?

Dit kæledyr vil i forbindelse med indlæggelsen blive håndteret af uddannet fagpersonale som har stort kendskab til og erfaring med narkose af diverse kæledyr, og der tages i videst mulig udstrækning hensyn til vores patienters race, alder og kendte sygdomsstatus, når et bedøvelsesforløb tilrettelægges. Ligeledes tilbydes ilt, væskebehandling og varme til bedøvede patienter, sådan at kroppens funktioner påvirkes mindst muligt af bedøvelsen, og undervejs vil patientens bedøvelsesniveau, vejrtrækning, hjerterytme og temperatur blive fulgt nøje af både dyrlæge og sygeplejerske.

Blodprøve: Forud for en bedøvelse anbefaler vi at vores patienter får udtaget en blodprøve, hvor vi får mulighed for at evaluere på funktionaliteten af kroppens forskellige organer. Blandt andet kan ukendt sygdom i leveren eller nedsat nyrefunktion være med til at øge risikoen for komplikationer ved bedøvelse, hvis ikke der tages særlige hensyn i forbindelse med narkosen. Ved at tilvælge en blodprøve forud for narkosen, er du derved med til at give dyrlægen oplysninger som højner sikkerheden for dit kæledyrs bedøvelse.

 

Ekstra ydelser i forbindelse med narkosen?

Negleklip: Vi tilbyder gratis negleklip til alle bedøvede patienter.

Tandrens: Hvis din hund/kat er i bedøvelse af anden årsag, tilbyder vi at foretage en tandrensning af patienten til nedsat pris, hvis behandlingen vurderes nødvendig/tiltrængt af dyrlægen

Laserbehandling af operationssår: I forbindelse med operationer og tandbehandlinger tilbyder vi laserbehandling af operationssår og inflammerede områder som supplement til smertebehandling. Med laserterapi reduceres hævelsen, blodgennemstrømningen til det behandlede område hæves og cellerne i områdets væv tilføres ekstra energi, der sænker smertepåvirkningen, hæmmer udviklingen af infektion og fremmer helingsprocessen i et operationssår sådan at helingen foregår hurtigere, er til mindre gene for patienten og generer et pænere slutresultat.

 

Hvornår kan mit kæledyr komme hjem igen?

Efter bedøvelse og behandling lægges dit kæledyr til opvågning i lune og rolige omgivelser. Når kæledyret er vågnet af narkosen og vurderes klar til at komme hjem igen, ringer vi til jer. Typisk vil formiddagens patienter være klar til hjemsendelse i tidsperioden kl. 15.00-16.00, men hvis kæledyret vurderes klar til hjemsendelse før, kan vi kontakte jer efter forudgående aftale.

 

Behov for medicin eller videre behandling?

Såfremt det vurderes at dit kæledyr har behov for videre behandling i form af eksempelvis smertestillende, antibiotika eller besøg til genoptræning efter sin operation, vil information omkring dette blive givet i forbindelse med dit kæledyrs hjemsendelse. Vi bestræber os så vidt muligt på at medicinsk behandling udleveres med patienten, men i tilfælde, hvor vi ikke har den krævede medicin hjemme, vil I få udleveret en recept, så medicinen kan afhentes på nærmeste apotek. Ved behov for kontrol af operationssår samt fjernelse  af eventuelle sting kan der bestilles tid til dette ved at ringe til dyrehospitalet. Fjernelse af sting er inkluderet i operationsprisen.

Afregning?

Med mindre andet er aftalt med dyrehospitalet på forhånd, forventes afregning med kontant/kort ved patientens afhentning efter operation.

Du kan downloade folderen om bedøvelse af kæledyr her. 

Spørgsmål?

Hvis der i øvrigt opstår spørgsmål i forbindelse med dit/jeres kæledyrs behandling, bedøvelse eller operation, er du/I altid velkomne til at kontakte personalet i klinikken eller på telefonen:

Odsherreds Dyrehospital: 59 65 00 15

Nykøbing Dyreklinik: 59 32 90 09

Vagthavende dyrlæge: kan kontaktes på ovenstående telefonnumre udenfor åbningstid

Hvad er en præ-anæstetisk blodprøve? 

En præ-anæstetisk blodprøve er en blodprøve der udtages i forbindelse med at dyret skal bedøves (Præ=før, anæstesi=bedøvelse).Præ-anæstetiske blodprøver tilbydes alle de patienter, der kommer til planlagte indgreb og som ikke er alment klinisk påvirkede.

Er man fysisk syg og har brug for at blive bedøvet, bør der altid laves en fuld blodprøveprofil. Her vil en præ-anæstetisk blodprøve sjældent være dækkende.

I en præ-anæstetisk blodprøve er formålet at undersøge de parametre i blodet, som kan have betydning for dyrets påvirkning af bedøvelsen. Dyret skal have den rigtige mængde røde blodlegemer, som sikrer at ilten kan transporteres rundt i kroppen. Der må ikke være væskemangel, da det kan medføre nedsat blodtryk og dermed nedsat blodgennemstrømning i vævet. Leveren skal være sund, så bedøvelsesmidlerne kan omdannes og udskilles, ligesom nyrene skal være sunde, så bedøvelsesmidlerne kan udskilles af kroppen igen. Derudover undersøges enkelte andre parametre, som alle bidrager til at vurdere om der er øget risiko ved bedøvelsen.

 

Skal alle dyr så ikke have taget præ-anæstetisk blodprøve inden bedøvelse?

En blodprøve er et rigtig godt redskab, og i den optimale verden burde der altid tages blodprøve inden operation, men i den virkelige verden er der tit et økonomisk aspekt ind over. Blodprøver koster penge.

Unge raske dyr har mindre risiko ved bedøvelse end gamle dyr. Underliggende sygdom øger risikoen ved bedøvelse, ligesom racemæssige forhold som brachycephale racer har større risiko ved bedøvelse.

En præ-anæstetisk blodprøve øger vores mulighed for at være forberedt på en øget risiko hos den enkelte patient, så vi kan tage højde for evt. risikoforhold, men en normal blodprøve er ikke en garanti mod komplikationer.

 

Hvad skal jeg som ejer så vælge?

Præ-anæstetisk blodprøve er et valg til dig som klient. Du skal vælge hvad der føles rigtigst for dig, i forhold til tryghed og økonomi.