Vi tilbyder online booking

Vi tilbyder online booking - Se mereNedbrydningsskader i tænderne hos katte

FORL/TR hos kat Skrevet af Dyrlæge Tine Såbye-Lauritsen | 31. mar 2017

FORL er en forkortelse på Feline Odontoclastic Resorptive Lesions, som betyder nedbrydningsskader i tænderne hos kat. TR er en forkortelse for Tooth Resorption, som betyder tandnedbrydning, dette er en anden betegnelse for den samme sygdom. TR forekommer også hos hund.

Sygdommen er meget udbredt hos kat. Jo ældre katten er, desto større er sandsynligheden for at den har sygdommen.

Årsag

Man ved ikke hvorfor nogle katte udvikler sygdommen, men man ved at de katte, der har lidelsen i nogle tænder, er mere disponeret for at udvikle sygdommen i de øvrige tænder.

Nedbrydningsprocessen af tanden skyldes at den normale balance mellem de celler der nedbryder knoglevævet omkring tanden, og de celler der genopbygger knoglevævet, er ude af balance. FORL/TR medfører ofte et hul i tanden ved tandhalsen, og tanden kan se ”musegnavet” ud.  Som regel vil tandkøddet derefter forsøge at dække hullet ved at vokse op omkring tanden, og tandskaden kan derfor være svær at se på en ikke bedøvet kat.

Når nedbrydningsprocessen fortsætter vil tandnerven i tandroden blive blottet, og dette er en meget smertefuld tilstand for katten.

Symptomer

Katten kan have problemer med spise.

Savler mere.

Klør sig omkring mundhulen.

Trækker sig eller afdæmpet adfærd

Ikke alle katte viser symptomer på smerter i deres mundhule.

Forløb og behandling

En del FORL/TR kan erkendes i forbindelse med en tandrensning under fuld narkose. Her bliver alle tænder sonderet i alle tandskødslommer. Er der mistanke om FORL/TR skader er tandrøntgen nødvendig. Dette er for at afgøre udbredelsen af lidelsen, da nogle skader udelukkende ses på røntgen. Tandrøntgen er også afgørende for korrekt behandling af tanden. Alle tænder med FORL skal fjernes, men hvis tandroden er opløst, fjernes tandkronen og tandkødet syes sammen. Hvis rødderne er intakte fjernes hele tanden, hvorefter tandkødet syes sammen.

Fremtiden for katte med FORL/TR

Katte der har udviklet FORL/TR bør have regelmæssigt tandundersøgelse inklusiv tandrøntgen. I nogle tilfælde kan katten risikere at miste alle sine tænder. Katte kan sagtens leve et godt liv uden tænder, og man skal huske på, at dårlige tænder er meget værre end ingen tænder.

Case:

Buster er en stor skøn Maine coon kat. Buster var på besøg i klinikken, da han havde tandsten.

Da Buster lå i fuld narkose fandt vi desværre 2 tænder, der havde FORL læsioner ved tandhalsen. Det eneste der er synligt med det blotte øje, er en let rødme af tandkøddet omkring disse 2 tænder. Vha. sondering kunne skaderne erkendes.

Røntgen billedet viser tydeligt den ”musegnavet” tand. I dette tilfælde er den korrekte behandling tandudtræk af hele tanden

Efter tandudtræk tages kontrol røntgen for at sikre at hele roden er fjernet inden tandkødet syes sammen. 

Vi håber nu på at de øvrige tænder i Busters mundhule forholder sig sunde.

Buster kommer efterfølgende til løbende kontrol.

Del denne historie