Rævens Dværgbændelorm
Fødevarestyrelsen anbefaler at hunde, der færdes frit i naturen (luftes uden snor), behandles forebyggende mod Rævens Dværgbændelorm. Denne anbefaling sker fordi, Rævens Dværgbændelorm kan smitte til mennesker, hvor den kan være dødelig. Rævens Dværgbændelorm er fundet i ræve i Sønderjylland og Grindsted, men man mener, at der kan være risiko for, at Rævens Dværgbændelorm er mere udbredt, og derfor gælder den nye anbefaling for hele landet.
Hvordan smitter Rævens Dværgbændelorm?
Inficerede hunde og ræve udskiller bændelormeæg til naturen, som forurener grøntsager og bær. Disse æg indtages af mus og andre små gnavere, som fungerer som mellemvært, ved at bændelormeæggene gennemgår et udviklingstadie, der er nødvendig for at hunde og ræve kan optage smitten. Hunde og ræve er slutværter og optager bændelormene når de spiser mus og andre små gnavere. Her udvikler bændelormen sig færdig til voksent stadie, og kan nu udskille nye bændelormeæg til afføringen.
Bliver hundene syge af Rævens Dværgbændelorm?
Nej, hunde og ræve bliver ikke syge af infektion med Rævens Dværgbændelorm, men de udgør en smittekilde til mennesker.
Hvorfor er Rævens Dværgbændelorm så vigtig?
Rævens Dværgbændelorm er vigtig, fordi den kan smitte til mennesker. Mennesker smittes ved at spise forurenede grøntsager og bær, eller på anden måde intage fæces fra inficerede hunde eller ræve. I mennesker kan sygdommen være dødelig og behandlingsmulighederne er meget begrænsede.
Fødevarestyrelsens anbefaling:
Fødevarestyrelsen anbefaler nu at alle hunde, der færdes frit i naturen (dvs. har adgang til at spise byttedyr (mus og andre små gnavere), især jagthunde, behandles forebyggende mod Rævens Dværgbændelorm hver 4. uge hele året. Hunde der bruges til gravjagt bør vaskes efter jagt.
Hvad betyder de nye anbefalinger for dig?
Hvis din hund færdes frit i naturen (marker, skov, mm), og især hvis den bruges til jagt, bør du overveje at lade den behandle forebyggende hver 4. uge hele året. Ormekur er receptpligtigt og kan kun udleveres af en dyrlæge. For at få udleveret ormekur kræver det, at vi har en journal på hunden, og at vi har set hunden i klinikken inden for det sidste år. Der kan maksimalt udleveres ormekur til 1 års forbrug.
Hygiejne
Da smitte til mennesker sker gennem inficeret afføring er det vigtigt at holde en god hygiejne, og det anbefales især at hunde der går i rævegrav eller ruller sig i afføring skal vaskes grundigt. Vær også opmærksom på alm. håndhygiejne ved kontakt med hunde.
Hvad med de andre orm hunde kan få?
I forhold til Rævens Dværgbændelorm udleveres kun et smalspektret bændelormsmiddel, det virker derfor ikke på andre orm end bændelorm. Din hund kan stadig få rundorm, hjerteorm og lungeorm. De almindelige anbefalinger på at få tjekket din hunds afføring 1 gang årligt for indvoldsorm gælder stadig.