Vi tilbyder online booking

Vi tilbyder online booking - Se merePas på hestens ben og hove

Hesteben, mudder og muk Skrevet af Klinikassistent Karina Holm | 30. nov 2017

Nu sætter efteråret og vinteren ind med det våde vejr. Mange af vores heste er taget fra græs og ind på stald. Det betyder at foldtiden bliver på jordfolde med mudder og mange timer med våde ben og hove. Dette kan give anledning til en hudinfektion – i daglig tale muk.

Muk er en hudinfektion forårsaget af en bakterie, der lever i jorden og som hurtigt finder den varme, våde og let opløste hestehud. Bakterierne opformerer sig i hudens revner og giver mørke, let fedtede, skorper. Muk kan give sår, alvorlige hævelser og infektioner i hestens ben og kræver altid en behandling og en eventuel miljø ændring.

Da vi gerne vil have vores heste på fold hele året, kan det give nogle udfordringer med vores våde klima. Meget kan gøres mod mudder – forskellige former for måtter og armering – men undgå at de går mere end 6 timer på mudderfolde om dagen.

Som forebyggelse skylles benene fri for mudder og tørres godt – èt håndklæde per ben og del ikke med andre heste. Fjernelse af hovskæg kan også virke forebyggende (hurtig tørring). Vær dog opmærksom på, at tilgangen til huden bliver nemmere.

Da halm går op om benene og holder på fugt og varme, kan det være en god ide at skifte strøelsen ud med spåner eller lignende i den våde periode.

Bevægelse er også vigtigt for helingen og for at undgå at benene hæver for meget, da det fremmer blodgennemstrømningen.

Der findes mange produkter til at hjælpe infektionen og mindst lige så mange holdninger/meninger.

Der anbefales først at bruge et produkt, der er blødgørende og opløsende af de sorte og fedtede skorper. Sørg for at tørre grundigt, når produktet er skyllet af. Alle sårskorper skal være væk.

Derefter skal den rengjorte hud desinficeres med en bakteriedræbende opløsning, der også virker udtørrende.

Lad benene tørre helt inden sidste produkt påsmøres. Dette er en vandfast barriere creme, der holder fugt og bakterier ude og smidiggør den skadede hud.

Denne proces skal gentages dagligt indtil huden er helet og bakterierne dræbt.

 

Del denne historie