Beskyt din tæve mod herpesvirus

Skrevet af Dyrlæge Vibeke Lassen

Herpesvirus hos hund (CHV-1) er en virusinfektion der overføres via flåd fra skeden, spyt eller næseflåd. De voksne hunde får sjældent symptomer, men herpesvirus kan forårsage infertilitet, aborter og død- eller svagfødte hvalpe.

Hvis en hund en gang er smittet med herpesvirus, vil virus altid være at finde i kroppen. Ligesom forkølelsessår hos mennesker, kan sygdommen bryde ud i en aktiv fase, hvor smitten kan videreføres.

Hvis en tæve smittes med herpesvirus inden hun bliver drægtig, vil hun danne antistoffer mod herpesvirus og antistofferne overføres til hvalpene, og disse hvalpe vil typisk ikke få symptomer. Problemet er de tæver der smittes i drægtigheden.

Hvis en drægtig tæve, der ikke før har været udsat for herpessmitte, smittes med herpesvirus indenfor de sidste 3 uger af drægtigheden, vil smitten overføres til hvalpene og det vil medføre sen abort eller, at hvalpene dør indenfor de første par leveuger.


Forekomst i Danmark

Ingen ved præcis hvor mange hunde, der er smittet med herpesvirus i Danmark, men i 2009 blev der lavet en mindre undersøgelse af forekomsten blandt avlshunde i Østdanmark, hvor 106 hunde blev testet, og her fandt man en forekomst af smittede hunde på 26,4%. Det er derfor relevant at kende til herpesvirus som opdrætter.


Symptomer

Tæven:

Ofte symptomløs, der kan ses små vesikler i skeden i den akutte fase. Der kan også forekomme symptomer på luftvejsinfektion med hoste og let flåd fra øjne eller næse.

Hvalpe:

  • Manglende appetit (vægttab)
  • Vejrtrækningsbesvær
  • Mavesmerter
  • Diarre
  • Inkoordination (slingerhed)
  • Næseflåd (vandigt/blodtilblandet)
  • Små punktformige blødninger på slimhinder
  • Dødeligheden hvis hvalpene smittes i livmoderen er normalt 100%, og hvalpene dør indenfor de første 7 dage.


Diagnose

Tæven:

Diagnosen er svær at stille. Virus kan måles i en blodprøve, men kan oftest kun findes under den aktive fase af sygdommen.

Hvalpene:

Diagnosen stilles ved isolation af virus på blodprøve eller ved obduktion


Behandling

Generelt er behandling ikke virksom og kan sjældent redde hvalpene. Hvis en hvalp overlever den akutte fase er der ofte kronisk beskadigelse af hjertet eller nervesystemet.

Forebyggende tiltag/støttebehandling:

Virus er følsomt over for varme (over 40 grader), derfor bør hvalpene tørres godt efter fødslen og tilføres varme, samt en høj luftfugtighed.

Virus er følsomt over for de fleste desinfikationsmidler, så god hygiejne og hyppig rengøring med desinfikationsmidler som viakon S, klorin eller klorhexidinsprit er med til at begrænse smitteoverførsel i et opdræt.


Forebyggelse

Herpesvirus kan forebygges ved at lade tæven vaccinere. Tæven skal vaccineres 2 gange. 1. vaccination skal gives i perioden fra 1. løbetidsdag til 10. dag efter parring. 2. vaccination 1-2 uge før fødselstermin.

Vaccinationsprogrammet skal gentages ved hver drægtighed.