Lider din hest af sommereksem?

For de fleste heste er perioden på sommergræs forbundet med stor frihed og velfærd. Men for den gruppe af heste der lider af sommereksem, kan sommeren være lang og forbundet med intens kløe og sviende sår.

Sommereksem er en ret almindelig hudlidelse hos islænderer, men også andre hesteracer og ponyer kan rammes. Sommereksem forårsages af en allergisk reaktion over for nogle små blodsugende insekter (Mitter /culicoides spp.). Når hun-mitten bider hesten, overføres lidt af mittens spyt for at undgå af blodet størkner, mens mitten suger sit måltid. Det er spyttet som hestens immunforsvar reagerer allergisk på og derved forårsager kløe hos hesten. Mitterne er aktive fra maj - september og i varme somre kan mittesæsonen være længere. Mitterne foretrækker fugtige områder med bevoksning og er typisk mest aktive omkring solopgang og solnedgang. Hestene bliver primært angrebet ved man og haleregionen samt langs midtlinien under bugen. Typisk ser man, at hesten klør og gnubber sig med hårtab til følge og senere i forløbet udvikles sår og betændelsesreaktioner i huden.

Der findes endnu ikke nogen helbredende behandling af sommereksem, men der er en række ting, man kan gøre for at hjælpe sin hest gennem sommeren. Det er vigtigt, at sommereksem forebygges og sår/betændelse i huden behandles hurtigst muligt.

  • Optimal tildeling af afbalanceret vitamin og mineral tilskud dagligt, medvirker til et optimalt fungerende immunsystem.   
  • Sørg for at holde hudbarrieren så intakt som muligt - det kan være gavnligt at give hesten en B- vitamin kur eller tilskud med omega 3 og omega 6 fedtsyrer.
  • Sørg for at minimere mitternes "lyst" til at stikke hesten, brug insekt repellerende midler på hestens pels.
  • Brug kun velegnede plejeprodukter på hestens hud og undgå udtørring af huden.
  • Heste med udviklet sommereksem har ofte stor gavn af at gå med et eksem dækken, der dækker både hals og bug.
  • Undgå folde med vandhuller eller tæt bevoksning - heste med sommereksem fungerer oftest bedst på "tørre" folde gerne med meget vind (det bryder mitterne sig nemlig ikke om).
  • Evt kan hesten tages på fold inden solnedgang og sættes ud efter solopgang.