Beskyt dit ufødte føl
Skrevet af Fagdyrlæge Kenneth Engelund Lassen
Der har de senere par år været flere udbrud af alvorlig herpesinfektion hos heste. Det har gjort at opmærksomheden omkring herpes hos hest er blevet skærpet hos hesteejerne og også ønsket om at kunne forebygge infektionen.
Herpesvirus er en etableret virus i den danske hestebestand og i resten af verden, og det antages at 80% af hestene bærer virus i kroppen. Der vil derfor forekomme udbrud af sygdom pga. herpes hos en eller flere heste i forskellige besætninger henover et år, det er den normale forventning.
Herpesvirus hos hest forekommer i flere typer, hvoraf især type 1 kan give abort hos hopper, ofte i de sidste 4 måneder af drægtigheden. Ofte har hopperne ingen symptomer, men hopper, der bærer virus i kroppen, kan smitte hopper, der ikke før har mødt virus og dermed medfører abort.
Hvordan kan jeg forebygge mod herpes hos min drægtige hoppe
Hvis din hoppe er en del af en lukket besætning, dvs. at der ikke er heste, der kommer ud blandt fremmede heste eller der kommer nye heste ind i stalden, er der ingen grund til bekymring. Men har du din hoppe stående, hvor der er heste der kommer ud blandt andre og kan hjembringe smitte, bør du vaccinere din drægtige hoppe mod herpesvirus
Vaccination
Vaccination mod herpesinduceret abort foretages 3 gange i drægtigheden, når hoppen er 5, 7 og 9 måneder henne i drægtigheden. Vaccinationerne skal gentages i efterfølgende drægtigheder.
Bivirkning
I sjældne tilfælde kan forekomme forbigående symptomer med let feber, nedsat appetit og hævelse på injektionsstedet. Forsvinder ofte indenfor en uges tid uden behandling.
For mere information om herpes se HER.