Vi tilbyder online booking

Vi tilbyder online booking - Se mereFodrer du din kanin korrekt?

Optimal fodring af kaniner

Kaniner har behov for en meget fiberrig diæt, men hvorfor er det egentligt mere vigtigt for kaniner end andre dyr?

Kaniners tænder vokser hele livet, det er derfor meget vigtigt, at kaninen konstant slider tænderne, så de ikke vokser sig for lange og giver tandproblemer. En fiberrig diæt f.eks. Hø eller græs er med til at sikre et normalt slid på tænderne igennem hele livet, og forebygger tandproblemer, som er en af de hyppigste årsager til sundhedsproblemer hos kaniner.

Kaniner har en speciel mave og tarmfunktion i det de får en stor del af deres energibehov via forgæring af fordøjelige fibre i deres stortarm. Udover energi stimulerer forgæringen af fibre en normal tarmbevægelighed. Under fordøjelsen af fibre dannes en masse vigtige næringsstoffer, som kaninen optager ved at spise den bløde del af afføringen igen (denne del af afføringen kaldes caecotrofer). Uden fibre går kaniners mave i stå, hvilket kan være livstruende.

Størstedelen af en kanins foder skal derfor bestå af godt hø og/eller græs.

Tilskud af grene

Friske grene fra frugttræer og træer som bøg, pil og grantræer er også godt for tænderne, samt giver et godt tilskud af fibre.

Kaninfoder

Færdige kaninblandinger bør kun tilføres i mindre grad, og helst i afmålt mængde, så det sikres at kaninen ikke får for meget. For meget kaninfoder kan give fedme, men også mindre plads til fiberrigt foder og dermed risiko for dårlig mavetarmfunktion.

 Kaninfoder kan købes i både pilleform eller som en mysliblanding. Det er altid at foretrække at fodre med en god kvalitet pillefoder istedet for mysli. Fodrer men kaninen med mysliblandinger vil man ofte se at kaninen vælger de mest smagfulde dele af foderet først, de er ofte rige på fedt og kulhydrater, men fattige på fibre. Der er derfor større risiko for mavetarmproblemer, når man fodrer med mysliblandinger.

 Generelt bør fodermængden af kaninpiller ikke overstige 20g/kg kanin om dagen. Vej foderet op og fordel fodermængden over et par gange om dagen. Dermed sikrer du at kaninen ikke får for meget mad, og du vil hurtigt opdage, hvis kaninens appetit ændres. En af de vigtigste tegn på sygdom er nedsat spiselyst.

På klinikken sælger vi kvalitets foderet Supreme til Kaniner. Vi har også et mindre udvalg af godbidder.

 Grønt

Forskellige typer af grønt kan gives som supplement. Stort set alle grøntsager kan bruges, husk at tilvænne kaninen gradvist til nye grøntsager over flere dage med små portioner af det nye foderemne. Gulerødder indeholder meget sukker og bør derfor for en kanin betragtes som slik. Giv hellere grove grøntsager med masser af fibre, men kålprodukter bør kun gives i mindre mængde af gangen, da det kan øge produktionen af luft i maven.

 Frugt

Mange kaniner kan godt lide frugt, men tænk på det som slik, og giv derfor kun kaninen i små portioner. Frugt indeholder store mængder sukker, og kan medføre fedme samt dårligere mavetarmfunktion.

 Treats/slik

Der findes mange forskellige godbidder til kaniner. Vær dog opmærksom på,  at de fleste af dem indeholder store mængder fedt og kulhydrat, og dermed skal betegnes som godbidder og ikke mad. Tilbyd derfor kun kaninen godbidder i meget små mængder.

HUSK ALTID FRISK DRIKKEVAND

 

Del denne historie