Vi tilbyder online booking

Vi tilbyder online booking - Se mere



Overvejelser man bør gøre sig inden parring

Hvordan gør jeg? Skrevet af Dyrlæge Vibeke Lassen | 7. apr 2020

Når man beslutter sig til at få hvalpe på sin tæve, og man har fundet den rigtige hanhund, så er man godt på vej, men hvornår skal man så lade hunden parre? Man kan vælge bare at prøve sig frem, og se hvornår tæven er modtagelig for hanhunden, man kan også undersøge præcis hvornår hun er klar, og dermed sikre den største chance for at tæven bliver drægtig. Om man vælger den ene eller anden metode er op til den enkelte ejer, men her er lidt om mulighederne og hvad vi kan hjælpe med til.

Bestemmelse af det optimale parringstidpunkt.

Hundens ægløsningstidpunkt er vigtigt for fastsættelse af parringstidspunket, da æggene først er klar til befrugtning ca. 2 døgn efter ægløsning. Fastlæggelse af ægløsningen sikrer den bedste chance for befrugtning og dermed størst chance for drægtighed og det største antal hvalpe.

Fastlæggelse af ægløsningstidpunktet kræver 3 forskellige undersøgelser:

  • Svaber af skeden for vurdering af cellerne i skeden, der ændrer sig i forhold til hvor tæven er i løbetiden
  • Kikkertundersøgelse af skeden for at se på slimhindens udseende, der også ændrer sig undervejs i løbetiden
  • Blodprøve til bestemmelse af progesteron, der stiger omkring ægløsningen.

Ingen af undersøgelserne kan stå alene, og er alle tre med til at sikre den mest præcise vurdering af ægløsningstidspunktet. Alle 3 undersøgelser udføres ved hver brunstkontrol. Vi anbefaler at den første brunstkontrol laves ca. på dag 8-9 efter løbetidens start. Derefter gentages undersøgelsen ca. hver 2.- 3. dag afhængig af hvor den enkelte hund vurderes at være i forhold til ægløsningen. Gennemsnittet for ægløsning er på 9. – 12. dagen for hunde, men der er meget stor variation fra dag 4 – 23. Tidspunket for ægløsning kan svinge fra løbetid til løbetid hos den enkelte tæve.

Parring:

Tæven parres på tidspunktet vurderet ved brunstkontrollen.

Er der problemer omkring parring kan vi også være behjælpelige med evt. sædtapning og inseminering. De fleste hunde er dog gode til at klare det selv.

Herpesvaccination:

Vi anbefaler at tæven vaccineres imod Herpesvirus infektion i drægtigheden. Du kan læse mere om herpesvirus her

Drægtighedsskanning:

Fra dag 25 efter parring kan vi ultralydsskanne tæven, og konstatere om hun er blevet drægtig. Dette giver mulighed for at kunne planlægge at der kommer hvalpe. Der snakkes ormekur, fodring af tæven i drægtigheden og fødsel.

Røntgen for vurdering af antal hvalpe:

Hvis man ønsker at vide antallet af hvalpe, kan vi tilbyde at tage et røntgenbillede efter dag 49 fra parring. Her vil hvalpenes skelet være synlige, og det er muligt at lave en vurdering af antallet af hvalpe. Er der tale om et stort kuld med mange hvalpe kan det være svært at give et præcist antal, da hvalpene kan dække for hinanden.

På samme tidspunkt kan den 2. herpesvaccination gives.

Fødsel:

Tæven føder på dag 63 (+/- 1 dag) efter ægløsning (ikke parringstidspunkt).

Det anbefales at sætte sig ind i hvordan en normal tævefødsel forløber, så man er bedst muligt forberedt, hvis noget ikke forløber normalt. Du kan læse om normal fødsel hos tæver her

Skulle der være spørgsmål eller bekymringer undervejs er du altid velkommen til at kontakte os.

 

Vigtige datoer:

  • løbetidsdag noteres
  • Dag 8 – 9: Første brunstkontrol udføres
  • Ægløsningstidspunkt noteres
  • Herpesvaccination gives første gang senest 10 dage efter parring
  • Dag 25 – 28: Drægtighedsskanning
  • Dag 49 – 55: Røntgen for antal hvalpe + 2. herpesvaccination
  • Fødsel på dag 63 (+/-1 dag) fra ægløsningstidpunktet
Del denne historie