Vi tilbyder online booking

Vi tilbyder online booking - Se merePatienthistorie: Bellas tandproblem

Emalje-hypoplasi Skrevet af Dyrlæge Maja Allpass | 1. mar 2018

For nylig kom søde Bella til vores Dyrehospital i Asnæs til sin årlige sundhedsundersøgelse. Det var første gang vi havde glæden af besøg fra Bella og hendes ejer, da hun for nylig er kommet til Danmark som bosnisk gadehund. Bella er (formentlig) 2,5 år, og hun er en glad og tillidsfuld lille pige.

Ved sundhedsundersøgelsen fandt vi nogle specielle forandringer, som man i vores del af verden ikke ser så tit. Bella har nemlig emalje-hypoplasi, hvilket betyder at emaljen på hendes tænder er forkert udviklet, og at der er for lidt emalje på hendes tænder. Emaljen er det yderste, glatte lag af tanden, som giver tanden styrke og minimere belægning med tandsten og plak.

Årsagen til Bellas tilstand skal findes tilbage i hendes hvalpe-år i Bosnien. Bellas tandforandringer, som de ses på billedet, skyldes nemlig enten at hun som hvalp har haft høj feber over længere tid, eller, mere sandsynligt, at hun som hvalp har været smittet med hundesyge. Hundesyge giver symptomer som feber, neurologiske symptomer (kramper, slingerhed, lammelse), blindhed og fortykket hud på poter og næse, men hos hvalpe kommer denne virus mest til udtryk som emaljeproblemer.

Hundesyge er en alvorlig sygdom med 50 % dødelighed. Vi vaccinerer i Danmark og i landene omkring os mod Hundesyge, og den er så godt som ikkeeksisterende her. En hund der har overlevet virusinfektionen udskiller ikke hundesygevirus efterfølgende.

For Bella kommer hendes tandproblemer formentlig til at betyde lidt flere besøg hos os og lidt flere tandrensninger i bedøvelse end ellers. Dette skyldes at tanden er ru, der hvor emaljen mangler, hvorfor tandsten vil sætte sig på Bellas tænder i højere grad. Desuden betyder det nedsat styrke af tænderne. Bellas ejere er instrueret i at børste Bellas tænder dagligt for at minimere tandsten, samt holde godt øje med tandskader.

Del denne historie