Vi tilbyder online booking

Vi tilbyder online booking - Se mere



Vaccination af hund og kat


Hvorfor skal man vaccinere sin hund? 

Vaccinationer forhindrer eller nedsætter risikoen for at hunden bliver syg, hvis den møder en given sygdom. Vacciner kan dels have til formål at beskytte mod sygdomme, der kan have dødelig udgang for det enkelte dyr (ex.hundesyge). De beskytter også mod sygdomme, der ikke nødvendigvis er livsfarlige, men hvor der kan være stor risiko for smittespredning og dermed forhindrer at mange individer bliver syge, hvis sygdommen bryder ud (ex. Kennelhoste).

Hvor meget skal man så vaccinere imod?

Vaccination er ikke en garanti for at hunden ikke kan blive syg, skulle hunden alligevel blive syg, vil forløbet ofte være meget mildere og dermed ikke alvorligt for hunden. Behovet for vaccinationer er individuelt, og afhænger af den enkelte hunds risiko for at møde sygdommen og ejers behov for, at hunden er dækket ind. Vi kan i dag vaccinere mod en masse forskellige sygdomme, men det er ikke alle hunde der har behov for alle vaccinationer. Risikoen for at blive syg af de livsfarlige sygdomme er i dag meget lille, da størstedelen af hundeejerne sørger for at vaccinere deres hunde. Begynder en større del af hundeejerne derimod ikke at vaccinere regelmæssigt vil antallet af sygdomsudbrud stige.

Der er ikke nogen lovmæssige krav i Danmark om at hunde SKAL være vaccineret, men det er en anbefaling.

Hvilke sygdomme kan/skal man vaccinere imod:

Hundesyge/Parvovirus/Leverbetændelse: Er virussygdomme som gør hundene alvorligt syge og kan have dødelig udgang. Det er sygdomme der smitter nemt fra inficerede hunde, og derfor anbefales det altid at være vaccineret mod disse sygdomme. Revaccination skal ske senest hver 3. år efter fuld basisvaccination.

Kennelhoste: Kennelhoste er en betegnelse for de forskellige virus og bakterier, der kan medføre smitsom halsbetændelse og forkølelse hos hunde. Det giver sjældent et alvorligt forløb, men kan betyde længerevarende sygdom og behov for dyrlægebehandling. Der kan vaccineres mod den mest alvorlige af virustyperne, Parainfluenza-1, dette sker ofte sammen med de ovenfor nævnte virussygdomme. Vaccinen skal foretages årligt.

Bordetella bronchiseptica: Derudover kan der vaccineres mod den mest udbredte bakterie, Bordetella bronchiseptica. Dette forgår med en næsevaccine, der skal gives en gang årligt. Denne vaccine er ofte påkrævet for at komme i pension, og kan give bivirkninger iform af diverse symptomer på kennelhoste, samt udgøre en smitterisiko for mennesker med nedsat immunforsvar. Derfor anbefaler vi den ikke som standard. Revaccination skal foretages årligt.

Leptospirose: Ingen ved præcis hvor udbredt Leptospirose er i vores område, men undersøgelser fra andre områder i Danmark vidner om en relativ udbredt smitterisiko. Sygdommen kan overføres til mennesker og smitter primært via rotter/mus og via kontakt med overfladevand. Revaccination skal foretages årligt.

Rabies: Rabies er et krav hvis man ønsker at rejse med sin hund udover Danmarks grænser. Hvis hunden kun opholder sig i Danmark, er det ikke et problem, da vi har status af at være et rabiesfrit land.

Borrelia: Borrelia er en flåtoverført sygdom og mange hunde har mødt borreliabakterien, men ikke alle hunde bliver syge. Vaccinen er meget effektiv overfor borrelia, men dækker ikke nogen af de andre flåtoverførte sygdomme. Man bør derfor stadig forsøge at undgå eller behandle for at mindske mængden af flåter som ens hund får. Revaccination skal foretages årligt.

Herpes: Vaccination for herpes er kun interessant, hvis man påtænker at få hvalpe på sin tævehund. Herpes kan medfører infertilitet, abort og svagtfødte hvalpe. Vaccinationerne skal gentages i hver drægtighed.

(For nærmere gennemgang af de enkelte sygdomme henvises til Netdyredoktor).

Hvad med min hund? - hvad har den behov for?

Behovet for vaccination er individuelt og bør altid baseres på en vurdering ud fra den enkelte hund og ejer. Den enkelte hunds vaccinationsprogram bør planlægges sammen med din dyrlæge, så du og din hund er sikret den beskyttelse som passer jer.

Tittertest - Hvad er det?

Hvor længe antistofferne efter en vaccination vedvarer i kroppen, er meget individuelt. Vaccinerne er godkendt til et minimums interval, men for nogen hunde vil virkningen varer længere end de henholdsvis 1 eller 3 år, som vaccinen er godkendt til. Om hunden stadig har antistoffer eller bør vaccineres igen kan testes på en blodprøve, hvor antistofferne måles. Der kan kun måles antistoffer for de 3 kernevacciner (Parvovirus, hundesyge og leverbetændelse), som normalt gives hver 3. år.

Blodprøven kan udtages når hunden alligevel er til sundhedsundersøgelse, ulempen er at undersøgelsen tager op til 30 min at køre, og at prisen overstiger vaccineprisen.

Hvis du ønsker at vide mere om Tittertest er du velkommen til at ringe. Ved bookning af tid, er det vigtigt at du gør opmærksom på, at du ønsker foretaget en tittertest.



Tittertest på hund 

Har min hund brug for at blive vaccineret?

Der har i flere år været en del debat omkring behovet for vaccinationer og holdbarheden af disse. Behovet for revaccination kan være meget individuelt for den enkelte hund. Nogen vacciner er godkendt til årlige revaccinationer, andre til revaccination hvert 3. år, men om den enkelte hund er dækket af antistoffer i længere tid  er individuelt.

Før i tiden fik hunde der blev vaccineret, en fuld vaccine med de 4 eller 5 ønskede komponenter hvert år, men de senere år er vaccinerne blevet skilt op, så vi nu vaccinerer med kernevaccinerne (Parvovirus, hundesyge og leverbetændelse) hvert 3. år og Kennelhoste og Leptospirose  hvert år.

Man kan nu teste på en blodprøve hvor vidt hunden har beskyttende antistoffer mod de 3 kernevacciner. Derved kan man undgå at vaccinere, hvis hunden stadig er dækket af sin tidligere vaccine.

Fordelene ved tittervaccination:

  • Undgå at vaccinere, hvis hunden ikke har behov herfor

Ulemperne ved tittervaccination:

  • Tittertesten er væsentligt dyrere at udføre end prisen på selve vaccinen (Tittertest koster ca. 375,- + moms pr. hund udover sundhedsundersøgelsen)
  • Niveauet af antistoffer viser ikke hvor langt frem i tiden hunden vil være beskyttet mod sygdom.
  • Tittertest bør foretages årligt efter vaccinationens 3. år indtil revaccination er nødvendigt.
  • Ved en ikke godkendt tittertest, vil hunden skulle komme igen til vaccination.

Er din hund sygeforsikret?

Er din hund sygeforsikret skal du være opmærksom på hvilke krav forsikringsselskabet har til vaccination. De fleste forsikringsselskaber kræver at hunden er vaccineret efter gældende vaccinationsprotokol. Hvis dit forsikringsselskab godkender en positiv tittertest, skal du være opmærksom på, at den oftest skal være under 1 år gammel.

Hvordan foregår en tittertest?

Hunden kommer ind til den årlige sundhedsundersøgelse. Hunden vaccineres for Kennelhoste og Leptospirose, hvis du som ejer ønsker dette. Der udtages en blodprøve til undersøgelse for antistoffer for kernevaccinerne, og hunden hjemsendes.

I løbet af dagen testes blodprøven for antistoffer og svaret gives via SMS, hvis tittertesten er godkendt, og via  telefonopkald, hvis tittertesten viser behov for vaccination,  så tidspunkt for vaccination kan aftales. 



Hvorfor skal man vaccinere sin kat?

Vaccinationer forhindrer eller nedsætter risikoen for at katten bliver syg, hvis den møder en given sygdom. Vacciner kan dels have til formål at beskytte mod sygdomme, der kan have dødelig udgang for det enkelte dyr ex. Katteleukæmi (FeLv). De beskytter også mod sygdomme, der ikke nødvendigvis er livsfarlige, men hvor der kan være stor risiko for smittespredning og dermed forhindrer at mange individer bliver syge, hvis sygdommen bryder ud (ex. Katteinfluenza).

Hvor meget skal man så vaccinere imod?

Vaccination er ikke en garanti for, at katten ikke kan blive syg. Skulle katten alligevel blive syg vil forløbet ofte være meget mildere og dermed ikke alvorligt for katten. Behovet for vaccinationer er individuelt, og afhænger af den enkelte kats risiko for at møde sygdommen; går katten ude?, Er der mange fremmede katte i området? Skal katten i pension? osv. Vi kan i dag vaccinere mod en masse forskellige sygdomme, men det er ikke alle katte der har behov for alle vaccinationer. Risikoen for at en kat får f.eks kattesyge eller katteleukæmi er i dag lille, fordi flere og flere katteejere får deres kat regelmæssigt vaccineret, men hvis flere holder op med at vaccinere vil risikoen for sygdomsudbrud blive væsentligt større.

Der er ikke nogen lovmæssige krav i Danmark om at katte SKAL være vaccineret, men det er en anbefaling. Vi kan se at mange katte kun vaccineres en gang som killing eller ungkat, ofte i forbindelse med neutralisation, men hvis ikke katten får en revaccination efter 4 uger og vaccinationerne gentages regelmæssigt, er katten ikke beskyttet mod sygdom.

Hvilke sygdomme kan/skal man vaccinere imod:

Kattesyge (Parvovirus): Kattesyge er meget smitsom og har et hurtigt forløb med høj dødelighed.

Katteinfluenza (Calicivirus/herpesvirus): Betegnelsen katteinfluenza dækker over 2 virus (Calici og Herpes), som begge giver luftvejsinfektioner med symptomer der ligner vores influenza. Sygdommen smitter let, og syge katte kan blive meget dårlige og have behov for dyrlægehjælp. En del af de inficerede katte bliver kronisk smittebærere efterfølgende, og kan udover at smitte andre katte få tilbagevendende perioder med luftvejssymptomer.

Katteleukæmi (FeLV): Katteleukæmi virus giver som navnet antyder leukæmi, og der ses høj dødelighed. Nogle katte kan rense sig for sygdommen, men de fleste katte aflives, da der ikke er nogen behandling mod sygdommen.

Chlamydia: Chlamydia giver stort set samme symptomer som katteinfluenza, og kan være svær at behandle selv med antibiotika.

Rabies: Rabies er et krav hvis man ønsker at rejse med sin kat udover Danmarks grænser. Hvis katten kun opholder sig i Danmark, er det ikke et problem, da vi har status af at være et rabiesfrit land.

(For nærmere gennemgang af de enkelte sygdomme henvises til Netdyredoktor).

Hvad med min kat? - hvad har den behov for?

Behovet for vaccination er individuelt og bør altid baseres på en vurdering ud fra den enkelte kat og dens ejer. Den enkelte kats vaccinationsprogram bør planlægges sammen med din dyrlæge, så du og din kat er sikret den beskyttelse som passer jer.