Officielle røntgenbilleder HD/AD/OCD

Registrering af HD/AD/OCD status i Dansk Kennel Klub

Hvornår?

Ønsker man at lave stambogsførte hvalpe under Dansk Kennel Klub (DKK), er det nødvendigt med en avlsgodkendelse, hvilket for mange racers vedkommende betyder at der skal laves officielle røntgenbilleder af hhv. albuer (AD), hofter (HD) og skuldre (OCD). Hvilke krav der stilles til de enkelte racer kan findes på DKK’s hjemmesider eller via de individuelle raceklubber.

Hvor?

For at kunne få taget officielle billeder til DKK, skal din dyrlæge være registreret og godkendt af DKK, hvilket betyder at dyrlægen har taget et certificeringskursus, der skal være med til at sikre kvaliteten af de billeder der tages. Hos Odsherreds Dyrehospital har vi flere dyrlæger, som er godkendte til at tage røntgenbilleder for DKK.

Hvordan?

Hvis din hund skal have taget officielle røntgenbilleder, skal du booke en tid hos os, gerne i god tid i forvejen. Når du har fået bekræftet datoen, skal du logge ind på DKK’s hjemmeside (via hundeweb) og bestille de rekvisitioner, som du skal bruge. HUSK at du skal bestille én rekvisition pr. undersøgelse, dvs. at skal din hund have taget billeder for både AD, HD og OCD, skal du bestille og printe 3 rekvisitioner, som du skal medbringe på dagen for undersøgelsen. 

Den dag din hund skal røntgenfotograferes skal den møde fastende, dvs. at den ikke må have spist siden aftenen i forvejen, men gerne må have haft adgang til vand. Inden røntgenundersøgelsen vil din hund blive bedøvet, da røntgen af specielt hofter kan være ubehageligt. Derudover er det essentielt for undersøgelsen, at hunden ligger helt stille for, at billederne ikke skal blive rystede. Når hunden er faldet i søvn, tages de ønskede billeder og herefter vækkes hunden igen. Undersøgelsen tager i alt 45 -60 min. alt efter antallet af billeder, der skal tages.

Hvad sker der så?

Når røntgenbillederne er taget, sendes de afsted til officiel vurdering hos DKK og svaret på undersøgelserne vil efterfølgende blive offentliggjort på hundeweb. Som lokal dyrlæge er det vores pligt IKKE at udtale os om billederne førend der foreligger en officiel vurdering og I vil derfor IKKE få noget foreløbigt svar på røntgenbillederne med hjem på dagen hvor billederne er blevet taget.

I de tilfælde hvor der måtte være spørgsmål til eller klager over et undersøgelsesresultat, er DKK den ansvarlige enhed.