Præ-anæstetisk blodprøve

Hvad er det?

En præ-anæstetisk blodprøve er en blodprøve der udtages i forbindelse med at dyret skal bedøves (Præ=før, anæstesi=bedøvelse).Præ-anæstetiske blodprøver tilbydes alle de patienter, der kommer til planlagte indgreb og som ikke er alment klinisk påvirkede.

Er man fysisk syg og har brug for at blive bedøvet, bør der altid laves en fuld blodprøveprofil. Her vil en præ-anæstetisk blodprøve sjældent være dækkende.

I en præ-anæstetisk blodprøve er formålet at undersøge de parametre i blodet, som kan have betydning for dyrets påvirkning af bedøvelsen. Dyret skal have den rigtige mængde røde blodlegemer, som sikrer at ilten kan transporteres rundt i kroppen. Der må ikke være væskemangel, da det kan medføre nedsat blodtryk og dermed nedsat blodgennemstrømning i vævet. Leveren skal være sund, så bedøvelsesmidlerne kan omdannes og udskilles, ligesom nyrene skal være sunde, så bedøvelsesmidlerne kan udskilles af kroppen igen. Derudover undersøges enkelte andre parametre, som alle bidrager til at vurdere om der er øget risiko ved bedøvelsen.

Skal alle dyr så ikke have taget præ-anæstetisk blodprøve inden bedøvelse?

En blodprøve er et rigtig godt redskab, og i den optimale verden burde der altid tages blodprøve inden operation, men i den virkelige verden er der tit et økonomisk aspekt ind over. Blodprøver koster penge.

Unge raske dyr har mindre risiko ved bedøvelse end gamle dyr. Underliggende sygdom øger risikoen ved bedøvelse, ligesom racemæssige forhold som brachycephale racer har større risiko ved bedøvelse.

En præ-anæstetisk blodprøve øger vores mulighed for at være forberedt på en øget risiko hos den enkelte patient, så vi kan tage højde for evt. risikoforhold , men en normal blodprøve er ikke en garanti mod komplikationer.

Hvad skal jeg som ejer så vælge?

 Præ-anæstetisk blodprøve er et valg til dig som klient. Du skal vælge hvad der føles rigtigst for dig, i forhold til tryghed og økonomi.